Bandenpijn

Bandenpijn komt meestal voor vanaf 20 weken zwangerschap. Toch kan bandenpijn al eerder ontstaan, vooral bij een volgende zwangerschap. Sommige vrouwen klagen al van een rek-en groeipijn met 6 weken zwangerschap. Anderen voelen het vanaf 12 weken. Soms zit de pijn aan een kant, soms aan beiden kanten. Hoe herken je bandenpijn en kan de pijn verlicht worden? In de meeste gevallen is er wel iets aan te doen.Wat is bandenpijn?

De baarmoeder hangt in de buikholte door middel van banden. Hierdoor is de baarmoeder in staat om tijdens een zwangerschap te kunnen groeien en uitrekken. Wanneer de baarmoeder groeit, wordt er aan de banden getrokken. Dit geeft een typische pijn die bandenpijn wordt genoemd. De meeste vrouwen voelen deze pijn aan de zijkant van de buik, maar ook aan de voorkant kan het voelbaar zijn. Sommige vrouwen voelen het drukken op het schaambeen. Het kan zelfs naar de rug uitstralen.

Het eerste trimester

De eerste twee maanden kan er nog niet echt sprake zijn van bandenpijn. De baarmoeder is nog niet groot genoeg om aan de banden te trekken. Toch kan er een soortgelijke pijn optreden. Enerzijds komt dit door veranderingen in het lichaam. Anderzijds kan de baarmoeder geïrriteerd zijn door de zwangerschap, waardoor er pijnklachten ontstaan. Deze klachten verdwijnen snel weer. Het lichaam past zich soms niet zo snel aan.

Vanaf 8 weken zwangerschap kan er een lichte bandenpijn ontstaan. Vooral tijdens een tweede zwangerschap zien we dit meer. De banden zijn door de eerste zwangerschap wat zwakker geworden waardoor deze eerder reageren op groei van de baarmoeder. Bandenpijn ontstaat vooral tijdens bepaalde bewegingen zoals hoesten, niezen, tillen en bukken. De pijn verdwijnt weer wanneer de vrouw even rustig gaat zitten. Niet iedere zwangere heeft hier tijdens de eerste drie maanden last van. Dit kan per vrouw zeer sterk verschillen. Sommige vrouwen zijn veel gevoeliger voor bandenpijn terwijl anderen bijna niks voelen.

Een sierbuikband biedt weliswaar niet de ondersteuning zoals een ondersteunende buikband dit doet, maar wordt in deze periode wel al vaak aangeschaft. Het geeft toch net even dat extra gevoel van zwanger zijn.
Tweede trimester

Van drie tot zes weken zwangerschap hebben de meeste vrouwen minder last van bandenpijn. De baarmoeder groeit in deze periode minder hard en ligt stabiel in het bekken. Ook andere zwangerschapskwaaltjes verdwijnen tijdelijk naar de achtergrond. Dit is een periode om te genieten en de babyuitzet bij elkaar te kopen. Wanneer er toch bandenpijn optreedt, is dit vooral merkbaar tijdens het plots opstaan of draaien. In zittende en liggende houding is er minder last van deze pijn. Soms wordt bandenpijn verward met buikkrampen. Buikkramp kan ontstaan door rommelende darmen, een buikgriep of een andere oorzaak hebben. Dit soort buikkrampen is continue aanwezig of komt in aanvallen voor, maar wordt niet uitgelokt door bewegingen als hoesten of tillen.

Derde trimester

De laatste drie maanden komt de baby veel in gewicht aan. Er wordt onderhuids vet opgebouwd. De baarmoeder heeft in deze periode veel gewicht te dragen. Er wordt nu flink aan de banden getrokken. Dit merkt de vrouw goed: bij iedere beweging kan ze pijn voelen. De pijn kan uitstralen naar de rug toe, vooral wanneer je rond de 30 weken zwanger bent. Een ondersteunende buikband kan de ergste buikpijn wegnemen. Toch mag deze buikband niet continue gedragen worden, omdat de buikspieren anders teveel verslappen.

Bekijk de ondersteunende buikbanden

Draag de band alleen tijdens werkzaamheden. Verwar een ondersteunende buikband niet met een sierbuikband zoals die overal verkocht wordt. Deze sierbuikbanden zijn prachtig om te zien maar bieden totaal geen steun. Ook is het geen corrigerende buikband voor na de bevalling. Prenatal of een andere gespecialiseerde babyshop verkoopt goede ondersteunende buikbanden. Online zijn ondersteunende buikbanden ook te bestellen. Let goed op het gebruiksgemak: sommige banden zijn lastig om te doen terwijl anderen makkelijk in gebruik zijn. Daarnaast moet een ondersteunende buikband goed uit te wassen zijn.

Bandenpijn is geen oefenweeën

Vooral tijdens de tweede helft van de zwangerschap treden er oefenweeën op. De baarmoeder trekt onregelmatig en kort samen. De buik wordt zo hard als een bal. Oefenweeën bereiden de baarmoeder voor op de bevalling. Oefenweeën moeten niet verward worden met bandenpijn.

Bandenpijn is laag in de buik voelbaar, oefenweeën vaak wat hoger. Ook worden oefenweeën vaak als een strakke band om de buik gevoeld, terwijl bandenpijn echt aan te wijzen is. Overigens is een oefenwee weer iets anders dan een voorwee. Een voorwee treedt vlak voor de bevalling op, tijdens de laatste twee weken van de zwangerschap. Voorweeën kunnen overgaan in een bevalling met echte weeën, een oefenwee zal niet overgaan in echte weeën.

Bronnen en informatie:
http://www.healthline.com/health/pregnancy/belly-band-benefits

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.