Babyschoentjes, welke maat en waarop letten

Je gaat schoenen voor je baby kopen, maar welke maat moet je nemen? En kies je voor een zachte zool of harde zool? Online kan je tegenwoordig veel kopen, zo ook lieve stoere baby schoenen. In veel verschillende kleuren waaronder wit, blauw, roze, groen, rood en alles wat je maar wensen kan. Van stoere gympen of sneakers tot schattige ballerina’s. Van sandalen tot pantoffeltjes. Belangrijk is dat je kijkt of de schoen ook goed past.
Waarom babyschoentjes

Schoentjes voor je baby zijn niet alleen schattig of stoer, ook heeft het een nuttige functie. Want ook jouw baby heeft graag warme voetjes. Wanneer je met de kleine gaat wandelen dan zal deze niet altijd stil liggen of zitten in de wandelwagen. Door al dat getrappel raken sokjes dan ook snel kwijt. Dankzij baby schoenen blijven de voetjes lekker warm en verlies je geen sokjes meer. Vanaf de geboorte kan je bij je baby al schoenen aantrekken.

Meisjesschoenen en jongensschoenen

Er is een ruime keus in schoenen voor baby’s. Zo zijn er exemplaren voor jongetjes of meisjes. Stoere gympen, lieve ballerina’s met enkelbandje of luchtige sandalen. Met klittenband of veters. Zo bepaal je zelf welke schoen je kleintje past. Ze zijn er ook in verschillende kleuren. Vaak is het even nadenken welke kleur je moet pakken. Is wit wel aan te raden? Over het algemeen geldt dat zolang jouw kindje nog niet loopt of kruipt, de schoenen amper vies kunnen worden. Witte schoentjes kunnen dus zeker bij jonge baby’s. Kruipt je kindje eenmaal dan zijn het vooral de schoenneuzen die snel vies worden en zullen slijten.

Schoen met zachte zool

De schoen die het meest geschikt is voor pasgeboren en nog erg jonge baby’s is de schoen met zachte zool. De zool veert goed mee waardoor de voet niet belemmert wordt in de ontwikkeling. Ook heeft baby zo geen last van de schoen. Want een schoen met harde zool is toch wel even wat anders. Pas wanneer jouw kindje zich gaat optrekken tot staan is het raadzaam om een schoen met harde zool te kopen.

Tweedehands baby schoenen

Vaak wordt afgeraden om tweedehands schoenen te kopen. De voet kan anders gevormd worden door tweedehands schoenen. Dit geldt echter niet voor schoenen met zachte zool en schoenen die amper gedragen zijn. Ook schoenen met harde zool kunnen soms een tweede ronde mee wanneer deze eigenlijk nooit, tot een enkele keer gedragen zijn. Belangrijk is dat de schoen geen slijtage vertoont en dat je ook niet ziet dat de zool afgesleten of veel belopen is. De reden om schoentjes tweedehands te kopen ligt toch vaak in de prijs. Vooral voor merkschoenen kan het prijsverschil tussen nieuw en tweedehands aardig groot zijn.
De juiste maat

Welke maat schoenen moet je voor je baby kopen? De schoenmaat wordt in de schoen zelf of op het label of verpakking weergegeven. In de webshop vind je de schoenmaat bij het artikel. Een pasgeboren baby heeft in de eerste twee maanden maatje 10 tot 12. Wanneer baby 2 tot 4 maanden oud is dan zal je merken dat je een maatje groter moet kopen, vaak ergens tussen maat 13 tot en met 15.

Baby’s van 4 tot 9 maanden oud hebben nog grotere voetjes, vaak maatje 16, 17 of 18. Dit hangt ook van de ontwikkeling van je kindje af. Jongetjes hebben vaker grotere voeten dan meisjes. Vanaf de leeftijd van 9 maanden zit je aan maat 19 tot en met 21. Deze maat koop je tot het eerste levensjaar. Vanaf één jaar tot twee jaar oud lopen veel kindjes al op schoenen met maat 22 tot en met 25.

Online of in een winkel kopen?

Vroeger ging je naar een schoenenwinkel en liet je de voetjes opmeten. Een andere keus had je niet. Met de komst van het internet gingen mensen voorzichtig online shoppen. Tegenwoordig verdwijnen steeds meer schoenenwinkels en maken plaats voor de online webwinkels. Hierdoor verschuift de gedwongen keus van echt winkelen naar online winkelen. Via een website heb je vaak een ruime keus aan babyschoenen, vooral bij de grotere webshops. Voor kinderen die nog niet lopen of staan is het niet direct een probleem om online te kopen. Wanneer je schoenen met harde zool nodig hebt dan is het belangrijk om na aankoop de schoenen thuis goed te passen. Er moet een (smalle) vinger ruimte tussen de achterkant van de voet en de binnenkant van de schoen passen. Dit geldt ook voor de zijkant.

Heeft het kind smalle of brede voeten, kies dan liever voor een klittenband sluiting. Dit geldt ook voor kinderen met een hoge wreef. Zo voorkom je dat de schoen gaat knellen.

 

Bronnen en informatie:
Zwangerbuikkramp.nl
Ga naar de vakkundige schoenenzaak

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.