Baby bijt in tepel tijdens borstvoeding

Moeders maken zich soms terecht druk over het geven van borstvoeding wanneer hun baby de eerste tandjes krijgt. De baby bijt op de tepel. In de praktijk blijkt dit echter wel mee te vallen. De meeste baby’s bijten niet tijdens de borstvoeding, maar een aantal uitzonderingen bijt op de tepel. Er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat de baby stopt met bijten. Want bijten, dat is geen prettig gevoel en kan ervoor zorgen dat je niet langer borstvoeding wil geven of hier tegenop gaat zien.

Hoe borstvoeding werkt

Het helpt al om te weten hoe borstvoeding precies werkt. Om te zuigen moet de baby zijn tong over zijn tandvlees houden en zal hier tegenaan duwen. Wanneer een baby tanden zou hebben, dan zou de tong zich tussen de tepel en de tanden bevinden. De tong over de tanden stopt het bijtreflex. Probeer zelf maar eens aan een rietje te zuigen terwijl je hierin bijt. Dit is niet mogelijk. Wanneer de baby goed is aangelegd zal de baby dan ook niet bijten, doordat de tong als bescherming werkt. Soms laat de baby deze tonggreep echter los; de baby bijt op de tepel.

Waarom bijt een baby op de tepel

Soms bijt baby op de tepel om de melkstroom te verminderen als deze te snel voor hen komt. Probeer in dit geval achterover te leunen tijdens het voeden. Het aanleggen van de baby in een meer rechtopstaande positie helpt juist bij het bevorderen van een snelle melkstroom. Duw niet op het hoofd van de baby om hem tegen de borst aan te klemmen. Dit stelt hem in de gelegenheid om de borst los te laten omdat hij adem moet halen.

Sommige oudere baby’s bijten op de tepel omdat hun tandvlees pijn doet vanwege een tandvleesontsteking. Houd het tandvlees schoon met een zachte babytandenborstel en gewoon water, of gebruik hiervoor gaas dat bevochtigd is met koud water. Dit vermindert zwellingen en laat de baby zich beter te voelen. De baby mag ook kauwen op een bijtring. Leg deze even in de vriezer om pijn bij de baby te verminderen.
De baby bijt op de tepel omdat deze niet echt geïnteresseerd is in de voeding. Oudere baby’s bijten soms tegen het eind van de borstvoeding, omdat ze afgeleid zijn of willen spelen. Wacht totdat de baby echt wil eten en moedig de baby niet aan om door te blijven drinken wanneer deze niet meer wil.

Van flesvoeding naar borstvoeding

Soms bijten baby’s op de tepel wanneer ze vaak flesvoeding krijgen en plots weer worden aangelegd aan de borst. Op een kunstmatig tepel kon de baby bijten zonder dat dit pijn deed bij de moeder. Wanneer ze dit ook doen bij een echte tepel, kan de reactie van moeder verrassend en verwarrend zijn voor het kind. Gebruik in dit geval voorlopig beschermende tepelhoedjes.

Het bijten op te tepel afleren

Probeer je baby te leren om niet te bijten op de tepel. Wanneer je kindje dit toch doet, verwijder hem dan van de borst en wacht even met opnieuw aanleggen. Zeg op een stevige toon: niet bijten. Volg dan met een zacht en lief: lief zijn voor mama. Een kind leert zo al snel dat zijn daden ook gevolgen heeft. Bijten heeft immers als gevolg dat de voeding stopt en een hongerig kind zal dit niet leuk vinden. Bijt je baby of kind vaak, houd dan een vinger klaar om direct in te grijpen en je kind los te maken van de borst. Laat je kind niet los, druk dan even zijn neusje dicht. Je kind moet dan de mond openen om adem te halen. Dit is een normaal reflex en je kan je kind dan van de borst weg nemen.

Jouw reactie is belangrijk

Reageer niet te boos. Vooral gevoelige kindjes reageren hier sterk op en willen soms helemaal geen borstvoeding meer. Met veel geduld zal baby uiteindelijk wel weer willen drinken, maar voorkomen is beter dan genezen. Wees voorzichtig met de aanpak en neem vooral een positieve houding aan. Wanneer je kindje goed drinkt, prijs dit dan ook. Hier zijn kinderen gevoelig voor.

Pijnlijke tepels verzorgen

Zijn je tepels erg pijnlijk door het bijten, gebruik dan een verzachtende zalf zoals lanoline of uierzalf. Bij een erg beschadigde huid kunnen gelpads. Een tepelhoedje werkt ook tijdelijk, maar sommige baby’s zien dit juist weer als aanmoediging om te gaan bijten. Met een flinke dosis geduld en liefde moet het mogelijk zijn om je baby of kindje weer veilig borstvoeding te kunnen geven.

 

Bronnen en informatie:
https://www.borstvoeding.com/
https://www.babycenter.com/breastfeeding

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

  1. Na de geboorte van mijn baby wilde mijn borstvoeding maar niet op gang komen. Erg frustrerend, want iedereen wilt natuurlijk het beste voor haar spruit. Mijn verloskundige kwam toen aanzetten met fenegriekthee. Eeerst dacht ik dat het een bakerspraatje was dat dit helpt bij de borstvoeding, maar na een paar koppen hiervan kwam mijn borstvoeding inderdaad wel goed op gang. Fijn dat dit op een natuurlijke manier opgelost kan worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.