Baby acné

Bijna iedere baby krijgt er last van: baby acné. Dit is acne oftewel puistjes (soms jeugdpuistjes) die ontstaan bij jonge baby’s. Ze kunnen al enkele dagen na de geboorte ontstaan. Veel ouders zitten hier niet op te wachten: het ontsiert de gave babyhuid. De puistjes of bultjes zien eruit als mee-eters met een witte of zwarte kop. Een behandeling is vaak niet nodig: baby acné verdwijnt vanzelf. Soms blijven er littekens achter.Wat is baby acné?

Baby acné is acné die voorkomt bij pasgeborenen, bij baby’s tot één jaar en soms ook bij peuters. Er zijn meerdere vormen van baby acné, waaronder de bekende jeugdpuistjes en ENT (Erythema neonatorum toxicum). In de meeste gevallen verdwijnt baby acné na enkele dagen tot weken, maar kan ook soms maandenlang aan blijven houden. Acné kenmerkt zich door een verhoogde talgproductie waardoor de poriën van de huid verstopt raken. Wanneer de overtollige talg niet wordt afgevoerd ontstaat er op den duur een ontsteking.

Oorzaken

De jeugdpuistjes zijn een gevolg van een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren. Zeer waarschijnlijk wordt dit door bepaalde hormonen veroorzaakt. Waarom de ene baby wel jeugdpuistjes krijgt en de ander is, is onduidelijk. Zeker is wel dat de baby deze hormonen in de baarmoeder, via de navelstreng, binnen heeft gekregen. Het geven van borstvoeding is dus geen oorzaak. Bij een ontsteking is de oorzaak mede te vinden in de aanwezigheid van bacteriën.

ENT komt het meest bij pasgeborenen voor, vaak ontstaat het binnen 7 dagen na de geboorte. Er zijn  witte tot lichtgele bultjes zichtbaar. Deze verschijnen niet alleen in het gezicht, maar ook elders op het lichaam. Een mogelijke oorzaak zou de verandering kunnen zijn van een waterige omgeving (vruchtwater) naar een droge omgeving (lucht). Sommige baby’s reageren hierop met een allergische reactie.

Het veelvuldig gebruik van vette crèmes kan baby acné veroorzaken. Denk hierbij aan vaseline of uierzalf, dat vaak gebruikt wordt bij eczeem of een droge huid. Ook het gebruik van corticosteroïden kan de veroorzaker zijn. Vaak zit dit verwerkt in een hormoonzalf ten behoeve van de behandeling tegen eczeem.

Hoe ziet het eruit?

Baby acné kan zich in verschillende vormen uiten. Zo zijn er de bekende mee-eters. Dit zijn witte of zwarte puntjes die we vaak in het gezicht tegen komen. Soms zitten ze bij de baby ook in de hals of op de rug. Een mee-eter is een opeenhoping van talg en hoorn dat zichtbaar wordt in het uiteinde van een haarzakje. Het haarzakje zit als het ware verstopt. Een mee-eter kan zwart of wit gekleurd zijn. Een open mee-eter is zwart gekleurd doordat de hoornprop zichtbaar is. Een gesloten mee-eter heeft een nauwe doorgang waardoor de talg zichtbaar is. Daarnaast kan een mee-eter bestaan uit kleine witte puntjes, die ook wit gekleurd zijn. Dit noemen we ook wel de micro-mee-eters.Rode puistjes bij baby

Ook kan baby acné zich kenmerken door puistjes die rood gekleurd zijn. Van nature vinden we bacteriën in haarzakjes. Op zich vormt dit geen probleem. Wanneer een haarzakje verstopt raakt kunnen de bacteriën ongeremd gaan groeien. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie met een puistje als gevolg. Deze puistjes hebben een witte kop: de opgehoopte talg is zichtbaar.

ENT kenmerkt zich door bultjes die wit tot lichtgeel gekleurd zijn. Ze kunnen over het gehele lichaam voorkomen, maar worden ook meestal in het gezicht waargenomen. Als laatste kan baby acné ook bestaan uit alleen een bultje dat rood of roze gekleurd is zonder witte of zwarte kop. In sommige gevallen hebben de bultjes gewoon de huidskleur.

Heeft het gevolgen voor later?

In de meeste gevallen verdwijnt deze vorm van acné na enkele dagen, weken of maanden. Hoewel het niet mooi is om te zien, hoeven de ouders zich geen zorgen te maken. Alleen in een aantal gevallen komt baby acné weer terug nadat het al verdwenen is. In een aantal gevallen ontstaan er kleine littekens. Ook deze littekens verdwijnen na een aantal jaar weer of worden lichter. Baby’s met acné hebben in de puberteit een verhoogde kans op het ontstaan van jeugdpuistjes.

Tip: gebruik voor de verzorging van de tere babyhuid bij voorkeur producten van Neutral.

Bekijk de Neutral huidproducten

Behandeling

Iedere ouder wil een baby met een mooie gave huid. Helaas hoort baby acné er soms bij. Van ENT is bekend dat het na enkele dagen vanzelf verdwijnt. Jeugdpuistjes kunnen enkele weken tot enkele maanden aan blijven houden.

Het is in ieder geval belangrijk dat er niet zomaar gesmeerd wordt met zalven of crèmes. Van vaseline is bekend dat het de huid nog meer afsluit. Hierdoor raken de poriën steeds meer verstopt en wordt babyacné verergerd. Probeer de puistjes of mee-eters niet uit te knijpen: hierdoor kunnen er littekens ontstaan. Soms is het nodig om de huisarts te waarschuwen. Bijvoorbeeld wanneer de puistjes gepaard gaan met gele korsten of waterige blaasjes. Ook wanneer er gelijk in de eerste week na de geboorte veel puistjes ontstaan die groter zijn dan 2-3 mm, is het beter de huisarts te waarschuwen. Soms gaat het hier om een andere huidaandoening. Deze zal dan behandeld moeten worden.

Wees voorzichtig met het gebruik van zeep in het gezicht. Hierdoor droogt de huid te veel uit. Bovendien kunnen er daardoor allergische reacties ontstaan. Bovendien helpt zeep niet om baby acne te verwijderen of te voorkomen. Het gezichtje van de baby kan dagelijks met een lauw washandje gewassen worden. Bij een erg droge huid kan gebruik worden gemaakt van een zalf of crème, echter alleen op die plaatsen die ook daadwerkelijk droog aanvoelen. De jonge babyhuid is nog erg kwetsbaar en moet met voorzichtigheid behandeld worden.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.