App die zwangerschap moet voorkomen werkt niet goed

Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om een zwangerschap te voorkomen. Een van de meest moderne methoden is de smartphone app van het bedrijf Natural Cyclus. Helaas werkt de app niet voldoende: inmiddels hebben een aantal ongewenst zwangere vrouwen hun zwangerschap af moeten breken.

De gecertificeerde app voor Android en iOS heeft veel stof doen opwaaien. Natural Cyclus belooft dat de app voor 93% effectief is ter voorkoming van een zwangerschap. Binnen de Pearl index krijg deze dan ook het cijfer 7. Gebruikers van de app vullen een aantal gegevens in zoals de lichaamstemperatuur. Het duurt 1 tot 3 cycli voordat de app het lichaam leert kennen.

Zodra de app inzicht heeft in de cyclus, verschijnen er rode dagen. Per cyclus gaat het hier om ongeveer 10 rode dagen. Dit zijn dan ook de dagen waarop de kans op een zwangerschap het grootst is. De app van Naturel Cyclus is eigenlijk een vervanging van de ouderwetse temperatuurmethode, waarbij vrouwen dagelijks hun temperatuur op een briefje noteren.
Vrouwen zijn toch zwanger geraakt

Wereldwijd wordt de app door meer dan 700.000 smartphonegebruikers ingezet. De app is in 93% van de gevallen effectief. Dit betekent dat 3 op de 100 vrouwen toch zwanger wordt. Dat er in Zweden 37 gebruikers zwanger zijn geworden, is op zich dan ook niet zo vreemd. Het ziekenhuis in Stockholm heeft echter de appontwikkelaar aangeklaagd. Het bedrijf Naturel Cyclus verricht een intern onderzoek naar de voorvallen. Of er wereldwijd nog meer vrouwen ongewenst zwanger zijn geworden, is onbekend. Gezien het betrouwbaarheidspercentage moet het bijna wel dat meerdere vrouwen toch zwanger zijn geworden. Vooralsnog klagen alleen de Zweden hierover.

Effectiviteit is gebaseerd op klinisch onderzoek

De appontwikkelaar verklaart dat de effectiviteit van de app is gebaseerd op klinisch onderzoek. Hiermee is het goed vergelijkbaar met andere methoden ter voorkoming van een zwangerschap. Er moet echter rekening worden gehouden met de Pearl index. Deze index laat zien hoe betrouwbaar een methode is. Veel gebruikers vergeten hier naar te kijken en gaan ervan uit dat de app 100% effectief is.

Wie echt niet zwanger wil worden kan zich beter richten op andere methoden. Deze hebben een hogere Pearl index en zijn dan ook een stuk betrouwbaarder. De huisarts kan hier meer informatie over geven. Overigens is de app wel een leuk alternatief en vooral een goede manier om het eigen lichaam te leren kennen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.