AOW bedragen 2019

AOW is het basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont en de AOW leeftijd heeft, krijgt dit pensioen. Dat is mooi, zo is er maandelijks toch een inkomen. De AOW staat los van eventueel extra opgebouwd pensioen. Wat zijn de AOW bedragen van 2019? We vertellen meer over de AOW leeftijd, wie hier recht op heeft en de nieuwste bedragen. Ook gaan we dieper in op AOW voor buitenlanders.Algemene Ouderdomswet Nederland

De Algemene Ouderdomswet, afgekort tot AOW, is een verplichte collectieve ouderdomspensioen. Deze valt onder de volksverzekeringen. Niet iedereen maakt aanspraak op de AOW-uitkering. Zo moet iemand minstens 50 jaar binnen het Koninkrijk der Nederlanden gewoond hebben. Dit geldt niet voor de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, waarmee Nederland geen verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten. Deze 50 jaar wordt berekend voorafgaande aan de AOW-leeftijd.

Voor ieder jaar wordt 2% van het recht op AOW opgebouwd. Bij een 50 jarige geschiedenis is het recht dan ook 100%. Woont iemand 20 jaar in het buitenland, dan gaat hier dus 40% vanaf.

Over de AOW leeftijd

De AOW leeftijd werd voor het eerst in de wet van 1956 vastgesteld. Toen lag de AOW leeftijd op 65 jaar. Omdat mensen steeds ouder worden, is de pensioengerechtigde leeftijd aangepast. Dit wordt omhoog geschroefd naar 67 jaar en 3 maanden. Iedereen die na 30 september 1956 is geboren moet tot deze leeftijd doorwerken. Wie geen werk heeft ontvangt tot die tijd een WW-uitkering of bijstandsuitkering, afhankelijk van de situatie.

Doorwerken na de AOW leeftijd

Niemand is verplicht om bij het bereiken van de AOW leeftijd nog langer te werken. Toch mag dit uiteraard wel. De werknemer moet er rekening mee houden dat deze na de AOW leeftijd niet meer verzekerd is tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Mogelijk moet er een nieuw arbeidscontract worden afgesloten. Ondertussen blijft het recht op het ouderdomspensioen bestaan.

AOW bedragen 2019

We gaan nu over naar de AOW bedragen 2019. Het basispensioen wordt maandelijks uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank SVB. Via ‘mijn SVB’ kan iedereen zien wat het eigen AOW bedrag is. In onderstaande tabel houden we geen rekening met een AOW toeslag. Deze zogenaamde partnertoeslag is sinds 2015 afgeschaft.

De bruto AOW bedragen 2019 zien er als volgt uit:

 • Alleenstaand: €1156,43
 • Getrouwd of samenwonend, beiden AOW leeftijd. Samen: € €1579,62
 • Getrouwd of samenwonend, partner jonger dan 65: €789,91.

Dit zijn bruto AOW bedragen zonder heffingskortingen. Weten wat de AOW bedragen 2019 netto zijn? Dit ziet er zo uit:

 • Alleenstaand: €1114,62
 • Getrouwd of samenwonend, beiden AOW leeftijd. Samen: €1537,42
 • Getrouwd of samenwonend, partner jonger dan 65: €768,71.

AOW ontvangen? Dit zijn onze tips:

Bespaar Continu NL

Over het vakantiegeld

Net als bij een werkgever ontvangt een pensioengerechtigde ieder jaar vakantiegeld. Dit wordt in de maand mei uitgekeerd. De periode waarover vakantiegeld wordt opgebouwd loopt van mei tot en met april. Begint de AOW later dan de maand mei, dan is ook de opbouw van vakantiegeld kleiner. Voor iemand met een partner die nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt, bedraagt het vakantiegeld ongeveer €50 bruto per maand.

Invoering 2 schijvenstelsel en AOW bedragen

Er is sprake van de invoering van een twee schijvenstelsel. Dit betekent dat de huidige 3 tarieven verdwijnen en vervangen worden door slechts twee tarieven. Dit heeft vooralsnog geen directe invloed op de AOW bedragen 2019.

Wanneer AOW bedragen 2019 uitbetaling?

Wanneer vindt de AOW bedragen 2019 uitbetaling plaats? Deze datum ligt altijd tussen de 20e en 23e van de maand. Per bank kan dit verschillen. De ene bank maakt het geld eerder over dan de andere.

AOW pensioen in het buitenland

Iemand die in Nederland pensioen heeft opgebouwd en verhuisd is naar het buitenland, heeft nog steeds recht op AOW. In sommige landen is het niet mogelijk om het volledige AOW-pensioen door te betalen. Zo heeft bijvoorbeeld Afghanistan te maken met een exportbeperking. Dit betekent dat de uitkering maximaal 50% van het netto minimumloon bedraagt.

In Bulgarije of de Filipijnen  blijft er recht op volledig Nederlands AOW-pensioen bestaan. Hoe een en ander geregeld is staat duidelijk vermeld op de website van de SVB. Bij betaling naar het buitenland kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Voor EU en EER  landen betaalt de SVB de kosten. In andere gevallen bedragen deze kosten tussen de 2 en 48 cent per overboeking.

AOW voor buitenlanders

Hoe zit het met buitenlanders die later in Nederland zijn komen wonen of werken? Waarschijnlijk komt een buitenlander niet aan een woonhistorie van 50 jaar. Hierdoor valt de AOW-uitkering lager uit. De ontbrekende AOW verzekeringsjaren kunnen vrijwillig worden ingekocht. Dit verhoogt het recht op AOW tot het maximum.

Hoe AOW aanvragen?

Inwoners van Nederland ontvangen automatisch een brief over het AOW-pensioen. Online AOW aanvragen kan met de DigiD. Mensen zonder internet kunnen telefonisch contact opnemen.

Geen brief ontvangen over het AOW pensioen? Deze brief verschijnt ongeveer 5 maanden voor het bereiken van de AOW leeftijd. Bij het niet ontvangen van deze brief is het raadzaam om zelf contact op te nemen met de SVB.

AOW aanvragen kan pas vanaf 5 maanden voor de AOW-leeftijd. Eerder is helaas niet mogelijk.

Het belang van pensioenopbouw

Het basispensioen is geen vetpot. Voor samenwonenden bedraagt dit tot maximaal 100% van het minimumloon. Dit betekent dat een stel het samen met ruim €1500 per maand moet doen. Mensen die hun hypotheek hebben afgelost, komen met het basispensioen vaak goed rond. In alle andere gevallen ontstaan er toch vaak financiële problemen. Daarom is het belangrijk om al vroeg met aanvullend pensioen opbouw te beginnen. Dit kan op verschillende manieren:

 • Iemand in loondienst bouwt automatisch aanvullend pensioen op
 • Aanvullend pensioen voor zelfstandige ondernemers opbouwen
 • Vroegtijdig de gehele hypotheek aflossen
 • Gedurende het leven een mooie spaarpot opbouwen

Wie zich goed voorbereid op de naderende AOW-leeftijd, gaat nog een mooie onbezorgde tijd tegemoet. Helaas houden veel  jongeren geen rekening met de AOW-leeftijd. Wanneer je 30 bent, lijkt dit allemaal nog ver weg.

Niet iedere werkgever heeft een pensioenregeling. De meeste bedrijfstakken zijn hier wel verplicht toe. Is dit niet het geval, dan doet de werknemer er goed aan om te kiezen voor een particuliere pensioenverzekering of lijfrenteverzekering. Ook beleggen of sparen zorgt voor vermogensopbouw.

De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

3 comments

 1. De Nederlandse Koning krijgt € 24.000,00 eurootjes bij. Ook zijn vrouw wordt rijk bedeeld en ook prinses Beatrix krijgt bijna15.000,00 euro erbij en in 2020 als de oudste dochter van de Koning en Koningin 18 jaar wordt krijgt zij een maandelijkse inkomen van enige duizenden eurootjes.

  Sinds de economische crisis begonnen in september 2007 hebben alle Nederlanders met een AOW-pensioen ingeleverd. Dit zijn de mensen die na de tweede wereldoorlog Nederland heeft heropgebouwd. Die ouder en zijn nu alweer 11 jaar de afgestrafde gedupeerden. Zélfs al zou de regering de ouderen nú schadeloosstellen dan is de aangezichten financiële schade onherstelbaar.

  Iedereen zegd de regering in de financiële nota 2018/2019 gaat er gechargeerd € 565 bruto per jaar op vooruit, exclusief de ouderen korting.

  Mijn vraag blijft na het lezen van de AOW pensioen bedragen 2018/2019 wanneer denk deze regering dat dé ouderen hún AOW pensioen bedragen met € 565 euro per jaar erbij zien stijgen? Ik hen grote vrees dat de ouderen die Nederland groot hebben gemaakt helemaal niks krijgen dan alleen met goed geluk van familie en vrienden een begrafenis kist gemaakt van sinaasappelenkistjes uit Spanje.

 2. Geachte Lezer

  Mijn vrouw heeft vanaf 1956 t/m 1981 in Curacou gewoond, ik heb een aantal jaren geleden contact gehad met SVB, en die zeggen dat de periode die zij in Curacou gewoond heeft, de AOW apart moet aangevraagd worden in Curacou, en dat dit niet door SVB word geregeld, nu lees ik onderstaand bericht, en daar staat wat anders.
  Hoe zit dat nu???

  Algemene Ouderdomswet Nederland
  De Algemene Ouderdomswet, afgekort tot AOW, is een verplichte collectieve ouderdomspensioen. Deze valt onder de volksverzekeringen. Niet iedereen maakt aanspraak op de AOW-uitkering. Zo moet iemand minstens 50 jaar binnen het Koninkrijk der Nederlanden gewoond hebben. Dit is niet alleen Nederland, ook Aruba, Curaçao en Sint Maarten vallen hieronder. Deze 50 jaar wordt berekend voorafgaande aan de AOW-leeftijd.

  1. Beste,
   Nederland heeft geen verdrag over sociale zekerheid gesloten met Curaçao, Aruba of Sint Maarten. De informatie in het artikel bevatte een fout, dit is aangepast. Opbouw AOW is heier alleen mogelijk wanneer uw vrouw de vrijwillige verzekering voor de AOW heeft betaald.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *