5x beste alternatief voor Facebook

Je account van Facebook verwijderd of van plan om dit binnenkort te doen? We kunnen niet meer zonder Social Media. Daarom zijn veel mensen op zoek naar een alternatief voor Facebook. We laten je de vijf beste alternatieven zien.
Dit is waarom je niet langer lid wilt zijn van Facebook

Facebook is al vaker negatief in het nieuws gekomen maar maakt het nu wel heel erg bont. De gegevens van 87 miljoen gebruikers zijn terecht gekomen bij Cambridge Analytica. Dit bedrijf verzamelt datagegevens, maakt hier een analyse van en gebruikt dit voor direct marketing. Cambridge Analytica heeft de gegevens van Facebook accounts gebruikt in de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, heeft aangekondigd dat het gegevens beter gaat beschermen. Ondertussen is het kwaad al geschied en overweegt ruim de helft van de Facebook gebruikers hun account te verwijderen.

Facebookaccount verwijderd? Hou er rekening mee dat ook Instagram onder de vlag van Facebook valt.

De 5 beste Facebook alternatieven

We zijn hard op zoek gegaan naar actuele Facebook alternatieven. Hierbij hebben we vooral naar de sociale functies gekeken, maar ook of het alternatief een app voor iOS en Android heeft. Hier komen de vijf beste Facebook alternatieven.

1.  Vero

Nog nooit van Vero gehoord? Dit sociaal netwerk bestaat sinds 2015. In maart had het al meer dan 3 miljoen gebruikers. Vero is een alternatief voor zowel Facebook als Instagram. Via deze app deel je foto’s, teksten, links of aanbevelingen.

Vero is opgericht met het idee om een betere privacy dan Facebook te bieden. Dit social network verzamelt zo min mogelijk persoonsgegevens en verstrekt deze ook niet aan derden. Met name Instagramgebruikers stappen steeds vaker over op Vero.
Omdat de app advertentievrij is, moeten gebruikers een paar euro per jaar betalen. Hiertegenover staat wel een gebruiksvriendelijk social netwerk en een hoge privacy.

vero.co

2. Diaspora

Bij Diaspora heb je zelf controle over je eigen gegevens. Via dit social netwerk deel je afbeeldingen, statusupdates en posts. Net als bij Facebook kunnen anderen hierop reageren. Je bepaalt zelf wie je post of afbeeldingen te zien krijgt.

Diaspora onderscheidt zich van Facebook doordat het gedecentraliseerd is. Het platform bestaat uit meerdere subnetwerken, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Dit doet ons een beetje aan Bitcoin of andere cryptocurrency denken, dat ook op dezelfde manier werkt. Hierdoor blijven gegevens privé en kunnen anderen er niet mee vandoor gaan.

joindiaspora.com

3. EyeEm

Het social network EyeEm is in Duitsland gevestigd. Hierdoor kunnen we vertrouwen op uitstekende gebruiks en privacy voorwaarden. Dit social network heeft inmiddels meer dan 20 miljoen gebruikers. Het richt zich voornamelijk op het delen van foto’s en afbeeldingen en is hiermee een mooi alternatief voor Instagram.

EyeEM is advertentievrij. Gebruikers hebben de mogelijkheid om hun foto’s te delen op de community van EyeEM en andere aangesloten netwerken. EyeEM verkoopt deze afbeeldingen met licenties, de gebruiker ontvangt vervolgens een deel van de omzet. Op deze manier kan EyeEM blijven bestaan.

Feit: EyeEM spreek je uit als het Engelse ‘I am’ oftewel ‘ik ben’.

eyeem.com

4. Ello

Het advertentievrije alternatief van Facebook Ello, opgericht in 2012. Het biedt een mix van de functies van Facebook, Whatsapp, Twitter en Tumblr. Gebruiksgegevens worden nooit doorgespeeld, zodat je privacy gewaarborgd is. In het begin was dit een gesloten netwerk. Nu is het voor iedereen beschikbaar, en heeft het tussen de 2 en 4 miljoen gebruikers. Wie wil profiteren van extra functies, kan een ‘freemium’ account aanschaffen. Dit is sterk vergelijkbaar met LinkedIn.

ello.co

5. Friendica

Wie waarde hecht aan privacy instellingen, zit bij social network Friendica goed. Ook dit is een gedecentraliseerd sociaal netwerk met een hoge privacy. Je deelt je vrienden in groepen in of bepaalt exact met wie je een bericht deelt. Het is zelfs mogelijk om per groep of gebruiker een aparte profielpagina in te richten. Opvallend is de dislike knop (vind ik niet leuk knop), zoals we die vroeger van Hyves gewend waren.

De ontwikkelingen van Friendica vorderen langzaam. Dit wordt veroorzaakt door de projectleider, die zich eventjes op een ander project richten.

friendi.ca

Heb jij je al aangemeld bij een alternatief voor Facebook? Laat het ons hieronder weten, ook wanneer je een ander alternatief gevonden hebt.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

3 comments

  1. Path is ook een sociaal netwerk. Alleen is je privacy hier niet goed geregeld. Misschien nog wel slechter dan bij Facebook. En Google plus maar ja ik vertrouw Google eigenlijk ook niet haha

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.