Als je zwanger bent: wat moet je doen?

Voor de eerste keer zwanger, weet jij al wat wel en niet kan? Wat mag je niet eten als je zwanger bent en wat moet je allemaal doen? We geven je tips als je net zwanger bent. Daarnaast bereiden we je voor op de zwangerschap en bevalling.Zwanger, en nu?

Je bent overtijd en doet een zwangerschapstest. Bij een positief resultaat ben je zwanger. Soms weet je even helemaal niet wat je moet doen. We hebben een handige zwangerschap checklist voor jou.

 1. Bepaal de uitgerekende datum

Om je goed voor te bereiden op de zwangerschap is het handig om te weten wanneer de baby komt. Je kunt heel goed zelf de uitgerekende datum berekenen. Dit doe je aan de hand van de eerste dag van de laatste menstruatie. Tel hier 40 weken oftewel 280 dagen bij op. Is je menstruatiecyclus korter dan 28 dagen, corrigeer dit dan. Bijvoorbeeld: je menstruatiecyclus is 26 dagen. Trek dan 2 dagen van de uitgerekende datum af. Ditzelfde doe je ook wanneer je cyclus langer is dan 28 dagen.

 1. Maak een afspraak met de verloskundige

De meeste zwangere vrouwen komen voor het eerst bij de verloskundige wanneer ze 8 tot 10 weken zwanger zijn. Je krijgt dan ook gelijk je eerste echo. Zo kan de verloskundige de zwangerschapsduur bepalen. Heb je last van gezondheidsproblemen of gebruik je medicijnen? Neem contact op met de huisarts. Ben je 36 jaar of ouder, dan is het zeker verstandig om eerder een afspraak te maken met de verloskundige.

 1. Foliumzuur gebruiken

Eigenlijk is het verstandig om foliumzuur te slikken op het moment dat je zwanger wil worden. Doe je dit nog niet, dan is het niet te laat om hiermee te beginnen. Hierdoor loopt je baby minder risico op een open ruggetje, hazenlip of afwijkingen aan het zenuwstelsel. Gebruik foliumzuur tot een zwangerschapsduur van 10 weken.

Bestel online foliumzuur en ontvang het de volgende werkdag in huis

 1. Gezonde voeding

Niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook daarbuiten is gezonde voeding ontzettend belangrijk. Vermijd in ieder geval rauwe vis, rauw vlees en rauwmelkse kaas wanneer je zwanger bent. Zorg ook voor een gezonde levensstijl. Dit betekent voldoende beweging zonder jezelf uit te putten. Roken en het nuttigen van alcohol kun je beter achterwege laten.

 1. Meld je aan bij Moeders voor Moeders

De eerste 4 maanden van de zwangerschap zit je lichaam boordevol het zwangerschapshormoon HCG. Dankzij dit hormoon kun je andere vrouwen helpen met zwanger worden. Moeders voor Moeders is een organisatie dat urine van zwangere vrouwen inzamelt. Je kunt je aanmelden vanaf het moment dat je overtijd bent. Na de 11e week van je zwangerschap kun je je niet meer aanmelden. Wees er dus snel bij.

 1. Vertel het de buitenwereld

Naar je eerste echo voel jij je een stuk zekerder. Voor veel vrouwen is dit het moment om de zwangerschap met vrienden en familie te delen. Anderen houden toch liever de 12 weken grens aan.

 1. Zwangerschapsverlof aanvragen

Volgens de wet ben je uiterlijk drie maanden vóór de uitgerekende datum verplicht om je werkgever te laten weten dat je zwanger bent. Het is echter aan te raden om dit veel eerder door te geven. Zo kan je werkgever rekening houden met aangepaste werkzaamheden. De werkgever krijgt op deze manier ook meer tijd om je zwangerschapsverlof in te plannen. 1. Kraamzorg regelen

Je komt de kraamtijd pas echt goed door met de juiste kraamzorg. Je bent het niet verplicht, maar het wordt wél vergoed vanuit de basisverzekering. Waarom zou je deze extra hulp dan laten liggen? Kraamzorg regel je bij een kraamzorgbureau. Vanwege de lange wachttijden is het beter om dit zo vroeg mogelijk te doen. Een mooi moment hiervoor is na de eerste termijnecho. Je bent dan 10 tot 12 weken zwanger.

 1. Baby’s eerste kleertjes

Wat is er leuker dan voor de allereerste keer shoppen voor je baby? Ga je voor dat leuke rompertje of die schattig sokjes? Je hoeft nog niet te weten of je een jongetje of meisje krijgt: de allereerste kleertjes vergeet je nooit meer. Deze bewaar je voor altijd.

Shop hier de allereerste babykleertjes

Voor de eerste keer zwanger

Ben je voor de eerste keer zwanger, dan komt er veel op je af. De zwangerschap checklist hierboven is een handig hulpmiddel. Bekijk ook even de checklist voor je eerste bezoek aan de verloskundige:

 • Onthoud de eerste dag van je laatste menstruatie
 • Geef aan of je aan een chronische ziekte lijdt
 • Vermeld het gebruik van medicijnen of neem eventueel de verpakking mee
 • Denk goed na of er erfelijke ziektes in de familie van jou of je partner voorkomt
 • Denk ook alvast na over een thuisbevalling of bevallen in het ziekenhuis

Voor de eerste keer zwanger is een spannende gebeurtenis. Deel het grote nieuws met je moeder, beste vriendin of iemand anders. Na de eerste termijnecho wordt het tijd om de rest van de wereld op de hoogte te stellen.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent

Sommige producten zijn niet zo gezond tijdens de zwangerschap. Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Kijk in ieder geval uit met de volgende producten, deze kunnen namelijk schadelijke bacteriën bevatten:

Bepaalde soorten rauwe kaas zoals schimmelkazen. Staat er au lait cru op de verpakking, laat de kaas dan zeker staan. Je wilt niet in aanraking komen met de listeria bacterie.

Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Let ook goed op met vacuüm verpakte vis, gerookte vis en sushi. Eet niet teveel tonijn, snoekbaars en zwaardvis. Vermijd ook liever paling uit Nederlandse rivieren. Deze laatste vissoorten bevatten zware metalen en dioxines.

Rauw vlees. Eet geen filet American, rauwe ham, rosbief of salami. Vermijd ook ossenworst, theeworst en chorizo. Rauw vlees kan de bacterie toxoplasma gondii bevatten. Andere vleeswaren zijn schadelijk tijdens de zwangerschap. Wees ook voorzichtig met lever: deze bevat veel vitamine a. Dit kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Dankzij onze handige tips als je net zwanger bent weet je wat je allemaal moet doen. Ook ben je op de hoogte van producten die je beter niet kunt eten. Heb je nog vragen, laat dit in een reactie hieronder weten.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.