Alcohol informatie: over de effecten en gevolgen

Alcohol is een scheikundige organische verbinding. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcohol en ethanol. Het ontstaan van alcohol kent een lange geschiedenis die meer dan 9000 jaar teruggaat. Lees meer over alcohol informatie, de effecten en gevolgen.Verschil tussen methanol en ethanol

Hier begint de alcohol informatie: de eenvoudigste alcohol wordt methanol genoemd. Methanol wordt gebruikt in de chemische industrie. Vermengd met koolstofmonoxide vormt methanol azijnzuur. Daarnaast wordt methanol als energiebron of brandstof gebruikt.

Ethanol is een veelgebruikt oplosmiddel in alcoholische dranken. Ethanol wordt dan ook vaak gewoon alcohol genoemd.

Meer alcohol informatie nodig? Er zijn nog andere soorten alcohol zoals propanol glycerine en butanol. Glycerine komt veel voor in hoestdranken en zetpillen. In de voedingsindustrie is dit een toegestane stof met nummer 422. Butanol is een grondstof voor parfum.

Hoe is alcohol ontstaan?

Het ontstaan van alcohol is een biochemisch proces. Al meer dan 9000 jaar zijn mensen ermee bezig. Het gebruik van alcohol is wereldwijd bekend.

In deze periode kwamen mensen erachter dat alcohol vanuit suiker ontstaat. Dit proces noemen we alcoholische gisting. Ongeveer 2500 jaar voor Christus ontstond er in India een alcoholische drank, gedistilleerd van rijst.

In het jaar 1796 werd voor het eerst zuivere alcohol verkregen. Er werd toen al gewaarschuwd voor overmatig gebruik van alcohol. In de 19e eeuw werd overmatig alcoholgebruik zo afgekeurd, dat er een totale drooglegging in de Verenigde Staten ontstond. In 1920 zorgde een nieuwe wet ervoor dat alcohol verboden werd. Door de grote illegale handel in alcohol werd dit verbod in 1933 opgeheven.

Alcohol effecten

We kennen alcohol het beste als consumptiegebruik. In dit geval spreken we van ethanol. Wat zijn de alcohol effecten op het lichaam? Hier volgt alcohol informatie over de effecten:

  • Bij 1 tot 2 glazen neemt de hartslag en de ademhaling toe. De meeste mensen voelen zich ontspannen en praten gemakkelijker. Er ontstaat meer honger.
  • Bij 3 tot 8 glazen wordt het gezichtsveld smaller. Het gehoor gaat achteruit waardoor de persoon harder begint te praten. Hij of zij voelt zich vrolijker of wordt juist wat grover. De reactiesnelheid neemt af en de persoon stoot gemakkelijker ergens tegenaan. Hij moet vaker naar de wc.
  • Tussen de 9 en 20 glazen alcohol worden de pupillen wijder. De persoon in kwestie doet soms dingen die hij normaal niet snel zou doen. Praten gaat moeizaam en de zintuigen zijn matig tot sterk verdoofd. Bekende verschijnselen zijn misselijkheid en een draaierig gevoel. Bij 20 glazen alcohol is de kans op een black out groot.
  • Wie meer dan 20 glazen drinkt, heeft een grote kans op een alcoholvergiftiging. Dit gebeurt vooral wanneer er in korte tijd veel gedronken wordt, of wanneer er geen gewenning aanwezig. Jongeren krijgen sneller te maken met een alcoholvergiftiging.Wanneer teveel alcohol op?

Alcohol informatie is belangrijk, want wanneer teveel alcohol op? Bij de ene persoon zijn de effecten sneller merkbaar dan bij de ander. Zo kunnen mannen alcohol wat beter verwerken. Verantwoord alcoholgebruik is voor mannen 2 glazen per dag en voor vrouwen 1 glas per dag. Geadviseerd wordt om twee dagen per week niet te drinken.

Tijdens het drinken stijgt het bloedalcoholgehalte tot ruim 8 promille. Dit wordt bereikt wanneer mannen 6 glazen in twee uur tijd te drinken. Voor vrouwen geldt 4 glazen in twee uur tijd. Drinkt iemand meer verspreid over een langere tijd, dan kan het bloed alcoholgehalte ook tot boven de 8 promille stijgen.

Verschil tussen aangeschoten en dronken

Bij 3 tot 7 glazen alcohol wordt gesproken van aangeschoten. Wie meer dan 7 glazen achter elkaar drinkt, is theoretisch gezien dronken. Mensen die geen alcohol gewend zijn raken vaak al aangeschoten bij 2 glazen alcohol.

Alcohol informatie: chronisch dronken

Er is een ziekte die ervoor zorgt dat de persoon chronisch dronken is. Het gaat hier om het auto brewery syndrome. Dit is een zeldzame medische aandoening. Bij het eten van suikers of koolhydraten verzamelt zich een overschot van gist in de dunne darm. Deze gist wordt omgezet in ethanol oftewel alcohol. Hierdoor ontstaat er een aangeschoten of dronken gevoel. Daarnaast heeft het een verwoestend effect op de lever. Deze ziekte is tot op heden nog niet te behandelen.

Hoeveel mag je drinken als je moet rijden?

Alcohol en verkeer gaan niet goed samen. Daarom is goede alcohol informatie belangrijk. In Amerika hebben 40% van alle verkeersongelukken met alcohol te maken. Met een alcoholgehalte vanaf 0, 5 promille is het verboden om aan het verkeer deel te nemen. Mannen bereiken dit bij het drinken van twee glazen binnen een uur. Voor vrouwen ligt dit iets lager. Beginnende bestuurders mogen niet meer dan 0,2 promille in hun bloed hebben.

Tip: (digitale) alcoholtest voor in de auto (in sommige landen verplicht)

Hoe lang duurt het voor alcohol uit het bloed is?

In een glas alcohol bevindt zich gemiddeld 10 gram alcohol. De lever kan 7 gram alcohol per uur afbreken. Bij stapeling van alcohol in het lichaam doet de lever er langer over. Wie tussen 8 en 12 uur ’s avonds 2 pilsjes per uur drinkt, is om 6 uur ’s morgens weer helemaal nuchter.

Ziekte door alcohol

Let goed op deze alcohol informatie! Langdurig alcoholgebruik kan bepaalde ziekte veroorzaken. Jarenlang veel alcohol drinken kan het syndroom van Korsakov veroorzaken. Dit is een blijvende geheugenstoornis. De precieze oorzaak ligt in een vitamine B1 tekort in combinatie met langdurig alcoholmisbruik. Deze hersenbeschadiging is niet te genezen. De belangrijkste kenmerken zijn geheugenstoornissen en een afgevlakte gevoelsbeleving. Ook het vertellen van gefantaseerde of overdreven verhalen is een van de symptomen.

Levercirrose is ook een gevolg van overmatig alcoholgebruik. De lever is hierbij onherstelbaar beschadigd. Levercellen sterven af en worden vervangen door littekenweefsel. Hierdoor worden de leverfuncties verstoord. Levercirrose gaat gepaard met misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn en gewichtsverlies. Geelzucht komt veel voor. In 75% van de gevallen sterf de patiënt met levercirrose binnen 5 jaar.

Het drinken van alcohol verhoogt de kans op kanker. Vrouwen lopen een verhoogd risico op borstkanker. Voor mannen en vrouwen geldt een verhoogd risico op darmkanker, slokdarmkanker, longkanker en andere vormen van kanker. Drinken in combinatie met roken verhoogt het risico nog eens extra. Ook overmatig alcoholgebruik geeft een nog groter risico.

Heb jij nog alcohol informatie? Deel het met ons.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.