7 x voeding met natuurlijk foliumzuur voor tijdens je zwangerschap

Foliumzuur of vitamine B11 is ontzettend belangrijk tijdens je zwangerschap. Het helpt afwijkingen aan de hersenen en het ruggenmerg van je baby voorkomen en werkt preventief tegen een open ruggetje. Naast het slikken van extra foliumzuur of (actief) folaat, kunt je ook voeding eten die rijk is aan dit natuurlijk foliumzuur. Alleen geen lever, want dan krijg je mogelijk te veel vitamine A binnen. Dit zijn zeven voedingsmiddelen die veel folaat bevatten en die je veilig tijdens de zwangerschap kunt eten:1.      Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn goed om te eten als je zo veel mogelijk natuurlijk folaat wilt binnenkrijgen tijdens je zwangerschap. Deze kleine zaadjes van de zonnebloem bevatten maar liefst 370 milligram folaat per 100 gram. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangeren.

Natuurlijk eet je niet iedere dag zo’n grote hoeveelheid zonnebloempitten, maar verwerk ze zo vaak mogelijk in salades, zelfgemaakte spreads of in een lekker ontbijtje met noten en zaden.

2.      Peterselie

Verse peterselie bevat niet alleen veel ijzer, maar ook veel natuurlijk foliumzuur. Om precies te zijn 170 microgram per ons. Peterselie kun je zó eten, maar het is ook lekker in salades en soepen.

3.      Spinazie

Een portie gekookte spinazie van 200 gram bevat maar liefst 249 microgram folaat, wat deze groene bladgroente een goede bron van natuurlijk foliumzuur maakt. Zet deze groente vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap vaak op het menu.

4.      Postelein

Ook postelein is een goede bron van natuurlijk foliumzuur, en ook van ijzer trouwens. Als je deze groenten rauw eet, profiteer je optimaal van alle voedingsstoffen die hij bevat. Het plantje is namelijk ook rijk aan vitamine A, C en E. Doe er je dus voordeel mee en maak een lekkere salade met postelein.

5.      Raapstelen

Nog zo’n groene bladgroente die bol staat van natuurlijk foliumzuur. Gekookte raapstelen bevatten per portie van 200 gram 240 microgram folaat. Rauw is hun aandeel folaat nog wat hoger, dus het beste verwerk je ze in een salade of stamppot.

6.      Sesamzaad

Sesamzaad is niet alleen rijk aan mineralen en gezonde vetzuren. Ook foliumzuur vind je in behoorlijke hoeveelheden in deze kleine zaadjes. Maak eens hummus van sesampasta en kikkererwten. Of strooi de zaadjes over je poké bowl of salades. Je kunt trouwens ook gewoon een beetje sesamzaad op een plakje komkommer doen. Supergezond én lekker!

7.      Spruitjes

Je moet ervan houden, maar deze groene kooltjes zijn ontzettend gezond. Naast folaat bevatten ze grote hoeveelheden vitamine C, dus zet ze op je boodschappenlijstje als je zwanger wilt worden of net zwanger bent.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om voldoende vitamine B11 binnen te krijgen tijdens je zwangerschap. In dit artikel lees je meer over foliumzuur en zwanger zijn.

Hoe kom jij aan voldoende foliumzuur tijdens je zwangerschap? Deel het hieronder in de reacties!

Als je wilt weten hoe je na je bevalling snel van je zwangerschapskilo’s afkomt, lees dan alles over afvallen op een gezonde manier.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.