5 x voeding om te eten tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is gezonde voeding extra belangrijk. Je lichaam heeft immers meer voedingstoffen, vitamines en mineralen nodig. Bovendien eet je voor twee. Dit zijn vijf voedingsmiddelen om te eten tijdens je zwangerschap:

 

1.      Broccoli en groene bladgroenten

Broccoli en groene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, bevatten veel voedingstoffen die je tijdens je zwangerschap nodig hebt. Denk aan vezels, vitamine C, vitamine K, vitamine A, calcium, ijzer, folaat en kalium. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat de groenten kunnen helpen om een laag geboortegewicht bij je kindje te voorkomen.

Zet broccoli en groene bladgroenten tijdens je zwangerschap dus dagelijks op het menu. Bijkomend voordeel is dat ze verstopping helpen tegengaan, zodat je minder last hebt van krampen. Hier lees je wat deze en andere krampen tijdens je zwangerschap kunnen betekenen.

 

2.      Peulvruchten

Peulvruchten, zoals bonen en linzen, zijn een goede bron van ijzer, calcium, vezels, eiwitten en folaat (natuurlijk foliumzuur). Vooral folaat is heel belangrijk voor jou en je kindje, met name tijdens het eerste trimester van je zwangerschap.

Veel hebben vrouwen een tekort aan foliumzuur. Zet tijdens je zwangerschap dus lekker vaak peulvruchten op tafel. Per ons linzen en kikkererwten krijg je dan wel 33 tot 66 microgram folaat binnen.
3.      Zoete aardappel

Vitamine A is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Volgens onderzoekers zouden zwangere vrouwen 10 tot 40 procent meer vitamine A moeten binnenkrijgen. Toch is het advies om bronnen van vitamine A tijdens je zwangerschap te mijden, omdat dit kan zorgen voor een teveel aan vitamine A.

Zoete aardappels zijn een rijke bron van provitamine A, dat ons lichaam in vitamine A kan omzetten. Je lichaam maakt echter nooit meer vitamine aan dan je nodig hebt. Om die reden is zoete aardappel voor zwangere vrouwen een ideale bron van vitamine A.

 

4.      Vette vis

Zalm en andere vette vis is bijzonder rijk aan gezond omega 3-vetzuren en vitamine D. De meeste mensen, inclusief zwangere vrouwen, krijgen niet voldoende van deze vetzuren en vitamine binnen. Terwijl ze juist zo belangrijk zijn voor je groeiende kindje.

Omega 3-vetzuren helpen bij de ontwikkeling van de ogen en hersenen van je baby. Vitamine D heb je vooral nodig om calcium uit je voeding op te nemen. Op zijn beurt zorgt dit mineraal voor de ontwikkeling een stevig skelet bij je kindje.

Zwangere vrouwen zouden echter geen rauwe vis en roofvis moeten eten, omdat deze laatste vaak veel dioxines en zware metalen bevat. Om die reden vallen rauwe haring en makreel af tijdens je zwangerschap. Zalm, sardine en forel zijn echter prima vissoorten om te eten. Ook verhitte haring is veilig.

Voor de zekerheid eet je vette vis niet meer dan 2 keer per week. Dit is meestal voldoende om aan de aanbevolen hoeveelheid omega 3-vetzuren te komen.

 

5.      Eieren

Eieren zijn ontzettend voedzaam en bevatten choline, dat belangrijk is tijdens je zwangerschap. Je kindje heeft deze stof namelijk nodig voor een gezonde neurale buis en een goede hersenfunctie. Eén ei bevat maar liefst 113 milligram choline.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om gezond te eten tijdens je zwangerschap. Ken jij nog meer voedingsmiddelen die belangrijk zijn tijdens je zwangerschap? Deel het hieronder in de reacties!

Meer informatie over gezond eten? Bezoek de website Floraa.

Bronnen

https:// www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed/ 17665093
https:// www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed/ 25793632/
https:// www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed/ 21849598
https:// www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed/ 19906248
https:// www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed /22299448
https:// www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed/ 19158218

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.