30 weken zwanger buik en rugpijn

Buikpijn of bandenpijn komt gedurende de gehele zwangerschap voor. Met 30 weken zwangerschap kun je last hebben van onverklaarbare buikpijn of rugpijn. Soms lijkt dit op een menstruatie. In andere gevallen ervaar je buikkrampen. De buikpijn kan in de onderbuik of bovenbuik voorkomen. Bij rugpijn spreken we van lage of hoge rugpijn.
Bandenpijn met 30 weken

De meest gehoorde klacht is bandenpijn. Dit kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan. Met 30 weken zwangerschap kan je hier flink last van hebben. Bandenpijn is niet te voorkomen. Wel kun je er iets aan doen om de klachten te verlichten. De symptomen van bandenpijn zijn duidelijk. Je voelt pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van de baarmoeder. De pijn is scherp. Sommige vrouwen opschrijven dit als een stekende pijn. Bandenpijn treedt op wanneer je van houding verandert. Ook een onverwachte beweging kan deze pijn veroorzaken. Hoesten, niezen, bukken en tillen zijn allemaal factoren die de pijn uitlokken. Tijdens deze handelingen komt er meer druk op de baarmoeder te staan. Bandenpijn komt het vaakst voor vanaf 20 weken zwangerschap. Dit blijft aanhouden tot aan de bevalling. Zelfs na de bevalling kun je nog last hebben van bandenpijn.

 

De baarmoeder is een orgaan dat vrij in de buikholte hangt. De baarmoeder wordt op haar plaats gehouden door middel van banden. Bandenpijn ontstaat doordat er aan deze banden getrokken wordt.

 

Lage rugpijn en hoge rugpijn

30 weken zwanger en lage rugpijn. Dit komt vaker voor dan je denkt. Tijdens de zwangerschap groeit de buik aardig. Met 30 weken zwangerschap draag je heel wat gewicht met je mee. Hierdoor ontstaat er een andere lichaamshouding. Veel zwangere vrouwen krijgen een holle rug. In veel gevallen is er sprake van overbelasting van de rugspieren. Dit veroorzaakt een lage rugpijn. Je voelt een zeurende, stekende of hevige pijn in de onderrug.

Lage rugpijn ontstaat vaak halverwege de zwangerschap. Met 30 weken komt lage rugpijn vrij veel voor.

Hoge rugpijn komt iets minder vaak voor. 30 weken zwanger en hoge rugpijn kan ontstaan door overbelasting. Vaak is het de veranderende houding die hoge rugpijn veroorzaakt. Soms heb je de dag ervoor te zwaar werk verricht. Draag vooral geen hoge hakken tijdens de zwangerschap. Vermijd ook te veel inspanning. Zwaar tillen doe je liever niet. Moet dit toch, til dan altijd vanuit de knieën.

 

Lage rugpijn behandelen

De meeste vrouwen hebben met 30 weken zwangerschap last van lage rugpijn. Hierboven is besproken hoe hoge rugpijn voorkomen kan worden. Ditzelfde geldt voor lage rugpijn. Het is belangrijk om het lichaamsgewicht goed te verdelen over beide voeten. Zwangere vrouwen staan liever niet te lang achter elkaar. Beweging blijft belangrijk, ook tijdens de zwangerschap. Zwemmen, een wandeling of zwangerschapsyoga kunnen helpen. Voor een goede doorbloeding leg je regelmatig de benen omhoog.

Bij ernstige klachten is het beter om langs een fysiotherapeut te gaan. Deze kan helpen met gerichte oefeningen. Ook kan de fysiotherapeut bekijken of er een andere oorzaak te vinden is.

 

In een aantal gevallen ontstaat lage rugpijn als gevolg van een blaasontsteking. Dit is niet bij iedere vrouw het geval. Een blaasontsteking kenmerkt zich door vaak moeten plassen, een branderig gevoel en soms wat bloedverlies bij de urine. Bij een blaasontsteking is het nodig dit te behandelen. De arts schrijft een antibioticakuur voor. Deze kuur is veilig voor zwangere vrouwen. Het is wel altijd belangrijk om te melden dat je zwanger bent.
30 weken zwanger lage buikpijn

Lage buikpijn en 30 weken zwanger, wat is de oorzaak? Rond deze periode zal de baby indalen. Hierdoor ontstaat er een druk op de blaas en darmen. Daarnaast krijg je last van indalingsweeën. Je ervaart een lage buikpijn oftewel pijn in de onderbuik. Deze pijn komt en gaat weer net zo snel.

 

Bandenpijn met 30 weken is ook lage buikpijn. Hierboven hebben we al besproken wat de symptomen van bandenpijn zijn. Heb je erg veel last van bandenpijn, kijk dan eens voor een ondersteunende buikband. Let erop dat er een groot verschil tussen buikbanden is. Zo is er de buikband die echt ondersteuning biedt en de sierbuikband. Deze laatste is alleen bedoeld als fashion item.

 

Harde buiken

Je kunt ook last krijgen van harde buiken. Dit is geen lage buikpijn maar een soort kramp. Deze kramp voelt ongemakkelijk aan maar doet geen pijn. Een harde buik ontstaat vaker na de tweede helft van de zwangerschap. Met 30 weken heb je regelmatig last van een harde buik. Eigenlijk is dit een teken dat je het iets rustiger aan moet doen. Tegen het einde van de zwangerschap worden harde buiken ook wel oefenweeën genoemd. Het lichaam bereidt zich voor op de naderende bevalling.

 

Last van hoge buikpijn

Ben je 30 weken zwanger en hoge buikpijn, dan heeft dit weer een andere oorzaak. In de bovenbuik bevinden zich heel andere organen. Bovenbuikorganen zijn de lever, alvleesklier, milt en galblaas. Ook de maag bevindt zich in de bovenbuik. Hoge buikpijn wordt dan ook veroorzaakt door klachten aan deze organen. Tijdens de zwangerschap drukt de groeiende baarmoeder alle organen wat opzij. De maag krijgt hierdoor minder plaats. Met 30 weken zwangerschap komt de maag al aardig in de verdrukking. Dit merk je door brandend maagzuur of zure oprispingen.

 

Brandend maagzuur kun je niet helemaal voorkomen. Wel kun je het verminderen door ’s avonds laat niet meer te eten. Zit tijdens het eten goed rechtop. Vermijd scherp gekruid voedsel en citrusvruchten. Hetzelfde geldt voor koolzuurhoudende dranken, koffie en thee. Heb je erg last van zuurbranden, probeer dan eens wat lauwe melk of vanillevla. Er zijn middelen te koop tegen brandend maagzuur.

 

30 weken zwanger en hoge buikpijn kan ook andere oorzaken hebben. Bij het HELLP-syndroom ervaar je pijn aan de lever. Andere symptomen zijn eiwitten in de urine, pijn tussen de schouderbladen en tintelingen in de vingers. Dit is een ernstige aandoening tijdens de zwangerschap. Het HELLP-syndroom kenmerkt zich door de aanmaak van minder bloedplaatjes. Ook de lever werkt minder goed. Vrouwen met het HELLP-syndroom hebben een hoge bloeddruk en houden veel vocht vast. Bij het HELLP syndroom is medische controle noodzakelijk. Bloeddrukverlagende medicijnen kunnen helpen.

 

Ben je 30 weken zwanger en heb je pijn in de buik of rug? Dit kan een van de zwangerschapssymptomen zijn. Vertrouw je het niet of blijft de pijn aanhouden, ga dan langs de arts of verloskundige. Deze kan de oorzaak opsporen. Soms is een behandeling nodig.

 

Bronnen en informatie:
Ouders van Nu
Verloskundigepraktijk

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

  1. Bij het HELLP syndroom hoef je geen eiwitverlies, hoge bloeddruk, oedeem of tintelende vingers te hebben, dit zijn vooral symptomen van pré eclampsie.
    Bij HELLP is er vaak sprake van algemene malaise en pijn in de bovenbuik, het zogenaamde bandgevoel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.