15 weken zwanger buik

Benieuwd hoe een 15 weken zwanger buik eruit ziet? Dit verschilt van vrouw tot vrouw. Bij een eerste zwangerschap groeit je buik nog niet zo hard. Bij een volgende zwangerschap is dit al veel eerder zichtbaar. Lees alles over de grootte van je buik, erop slapen en hoe hard de buik groeit.Je bent 15 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent 15 weken zwanger. Dit betekent dat je al uit de gevarenzone bent. In deze periode lijkt je baby al echt op een klein mensje. De ogen en oren zitten op hun definitieve plek. Je baby heeft een hele dunne huid. De huid is zo dun, dat de aderen hier doorheen schijnen. Over het hele lichaam heeft baby zachte donshaartjes. Deze houden je kindje gedurende de zwangerschap lekker warm.

Foto van buik met 15 weken zwangerschap

Je bent vast nieuwsgierig hoe een 15 weken zwanger buik eruitziet. Op het internet vind je diverse foto’s. Ga naar Google en zoek op ‘15 weken zwanger buik foto’. Selecteer de optie afbeeldingen. Je ziet nu echt veel voorbeeldfoto’s. Wil je deze foto’s met anderen delen, dan moet je rekening houden met het auteursrecht. Je mag niet zomaar zwangere buik foto’s van het internet plukken en delen.

Aankomen in gewicht

Tot 12 weken zwangerschap ligt de baarmoeder nog achter het schaambot. Met 15 weken steekt deze er boven uit. Hierdoor heb je misschien al een zichtbare zwangerschapsbuikje. Je baby wordt groter, dit merk je aan je eigen gewichtstoename. Gemiddeld kom je nu wekelijks een halve kilo aan. Dit lijkt misschien veel, maar dat is het niet. De gewichtstoename wordt niet alleen door de groei van de baby veroorzaakt, maar ook door meer vruchtwater. Bovendien hou jezelf wat extra vet en vocht vast. Ook de hoeveelheid bloed in je lichaam vermeerdert. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat je aankomt in gewicht.

15 weken zwanger, buik groeit hard

Groeit jouw zwangere buik wel erg hard? Maak je geen zorgen, het gaat in deze periode ook hard. Pas tegen het einde van de zwangerschap stopt de baby nagenoeg met groeien.

Met 15 weken zwangerschap is je baby 11 centimeter lang en heeft een gewicht van 90 gram. De verloskundige controleert deze groei. Dit doet ze met behulp van een echo. Je ziet je kindje druk bewegen op deze echo. Vraag gerust om een afdruk van de echo. Ook kan de verloskundige de hoogte van de baarmoeder voelen. Groeit je buik hard en maakt de verloskundige zich er zorgen over? Misschien heb je een teveel aan vruchtwater, dat de harde groei van de buik verklaart. De oorzaak voor teveel vruchtwater kan zwangerschapsdiabetes zijn. Ook een infectie, misvorming van het kind of een meerlingzwangerschap kan teveel vruchtwater veroorzaken. In deze gevallen wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog.

Houd ook rekening met dat verschil tussen een eerste en volgende zwangerschap. Na de eerste zwangerschap zijn de buikspieren en/of buikwand wat verslapt. Bij een volgende zwangerschap zal de buik daardoor eerder uitzetten.Buik groeit niet

Ben je 15 weken zwanger en groeit je buik niet? Ook dit kan een mogelijke oorzaak hebben. Onvoldoende groei van de baby kan in de werking van de placenta liggen. Oudere vrouwen hebben ook vaker een kleinere zwangerschapsbuik. Dit geldt ook bij onderliggende ziekten zoals diabetes of een hoge bloeddruk.

Tip: controleer zelf je bloeddruk. Aanrader wanneer je zwanger bent! Hieronder vind je de best verkochte bloeddrukmeters:

Gebruik je medicijnen, alcohol of rook je, dan krijg je mogelijk te maken met een groeiachterstand van de baby.

Bij een ernstige groeiachterstand word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze kijkt niet alleen naar de oorzaak, maar zal ook de groei nauwlettend in de gaten houden. Mogelijk moet je ook in het ziekenhuis bevallen.

Op je buik slapen

Ben je een echte buikslaper, dan heb je hier gedurende de zwangerschap misschien moeite mee. Mag je met 15 weken zwanger op je buik slapen? In de eerste maanden kun je nog best op je buik slapen. Dit wordt vanaf het tweede trimester een stuk moeilijker.

Je moet zelf aanvoelen wat het prettigst ligt. Sommige buikslapers kunnen na enkele weken zwangerschap al niet meer op de buik slapen. Bij andere vrouwen lukt dit nog tot halverwege de zwangerschap. Probeer op je zij te slapen, dit is altijd beter dan op je rug. Je kunt ter ondersteuning een kussen onder je buik leggen.

Bestel:

Tips 15 weken zwanger

Hieronder volgen nog enkele tips voor vrouwen die 15 weken zwanger zijn:

  • Buikpijn is in deze periode heel normaal. Waarschijnlijk heb je last van bandenpijn. Een vervelende kwaal, maar het hoort erbij. Probeer af en toe je rust te nemen.
  • Het geslacht kan tegenwoordig al met 15 tot 16 weken bekend zijn. Houd er rekening mee dat de echoscopist of verloskundige dit niet altijd voor 100% kan voorspellen.
  • Hoofdpijn kan je leven aardig beheersen. Ben je 15 weken zwanger en heb je veel last van hoofdpijn, pak dan even je rust. Probeer ook voldoende vocht te drinken.
  • Een miskraam komt in deze periode vrij weinig voor. Gaat het in deze periode mis, dan was er waarschijnlijk al eerder iets aan de hand.
  • Je gewicht is meer dan in het begin van de zwangerschap. Met 15 weken ben je 2,5 tot 3 kilo aangekomen.
  • Symptomen met 15 weken zwangerschap zijn in opgeblazen gevoel, duizeligheid en vergeetachtigheid. Misschien krijg je in deze periode ook last van maagzuur en spataderen.
  • De baby voelen is met 15 weken zwangerschap niet altijd mogelijk. Bij een eerste zwangerschap voel je de baby vanaf 20 weken bewegen. Bij een volgende zwangerschap herken je dit eerder.
  • Misselijkheid komt voornamelijk in de eerste drie maanden van de zwangerschap voor. Ben je 15 weken zwanger en misselijk, overleg dan met de verloskundige. Deze kan je vertellen welke voedingsmiddelen goed voor je zijn. Moet je continu overgeven, dan verlies je teveel vocht. De verloskundige of arts zal in dit geval een middel tegen misselijkheid voorschrijven.

Dit waren onze 15 weken zwanger tips. Heb je zelf nog tips of vragen, laat dit dan weten in een reactie hieronder.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.