14 weken zwanger en buikpijn

14 weken zwanger en buikpijn of buikkramp hebben, waardoor wordt dit veroorzaakt? Met 14 weken zwangerschap begint de buik zichtbaar te groeien en komt boven de navel uit. De kans op een miskraam is sterk verkleind, maar buikpijn kan je toch onzeker maken. Je wil graag weten wat hier de oorzaak van is. Zo kan je naast buikpijn ook rugpijn hebben of last van je darmen. In deze periode is de kans groter dat er iets anders aan de hand is, dan dat er een miskraam dreigt. Wel moet er opgelet worden met bloedverlies.
14 weken zwanger

Je bent 14 weken zwanger oftewel ruim drie maanden. De kans op een miskraam is sterk verkleind. De misselijkheid neemt af en de onzekerheid maakt plaats voor het genieten van de zwangerschap. De baby is grotendeels ontwikkelt en de eerste haartjes beginnen te groeien. De baby weegt nu 60 gram en is 8.5 centimeter lang. Het is al echt een mini-mensje. De hartslag van de baby is voor de verloskundige duidelijk hoorbaar met een doptone, maar ook kan je de hartslag zelf thuis waarnemen met een thuis-doptone.

Bestel: AngelSound doptone voor thuisgebruik

Buikpijn of buikkramp

Met 14 weken zwangerschap kan je buikpijn hebben. Je buik groeit steeds meer en je merkt dat je al een knoopje open moet zetten. Het opgeblazen gevoel dat je hebt kan ook wat buikpijn veroorzaken. Deze buikpijn is verder onschuldig maar wel vervelend. Probeer niet te strakke kleding te dragen. Sommige vrouwen zijn zelfs al toe aan zwangerschapskleding. Wil je dit niet, kies dan voor een broek met elastiek erin, zoals een legging of een joggingbroek. Dit vermindert de buikpijn vaak al voldoende.

Buikpijn die gepaard gaat met bloedverlies is vaak ernstiger. Dit kan namelijk duiden op een miskraam. Wanneer de buikkrampen aan blijven houden en het bloeden heviger wordt is het nodig om zo snel mogelijk een verloskundige of arts in te schakelen. Deze kan bekijken of er sprake is van een miskraam. Bloedverlies zonder buikkrampen kan duiden op een dreigende miskraam, maar in de helft van alle gevallen gebeurt er verder niks en verloopt de zwangerschap verder prima. Met 14 weken zwangerschap is de kans op een miskraam kleiner dan tussen de 4 en 12 weken zwangerschap.

Voedselvergiftiging

Soms wordt buikpijn veroorzaakt door iets anders zoals voedselvergiftiging. Hierbij heb je diarree, moet je braken en heb je buikpijn. Soms heb je alleen buikpijn of alleen braken of diarree. Dit kan per geval sterk verschillen. De oorzaak is een virus of bacterie die een infectie heeft veroorzaakt. Dit gaat vanzelf weer over. Let wel op uitdroging: dit kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Ook een spastische darm of de ziekte van Cröhn kan buikpijn veroorzaken. Bespreek met je arts wat je het beste kan doen en welke medicijnen veilig zijn tijdens de zwangerschap.
Buikpijn en rugpijn

Tijdens de zwangerschap wordt rugpijn meestal veroorzaakt door het slapper worden van je gewrichten. Hierdoor raak je makkelijker uit balans en ga je de rug anders belasten. Dit heeft rugpijn als gevolg. Ook de baarmoeder wordt zwaarder. Het gewicht wat naar voren hangt ga je automatisch compenseren door de rug hol te trekken. Er ontstaat een continue spierspanning op de rug. Dit geeft vervelende rugpijn.

In sommige gevallen wordt rugpijn veroorzaakt door bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit wordt ook weer door de zwangerschapshormonen veroorzaakt. De gewrichten in het bekken worden soepeler, wat normaal is. Maar wanneer deze overdreven soepel worden ontstaat er instabiliteit van het bekken, dat pijnklachten geeft. De pijn is voelbaar aan het schaambot, maar ook laag in de rug. Over het algemeen begint bekkeninstabiliteit echt klachten te geven vanaf de tweede helft van de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben er al eerder last van. Dit kan tussen de 12 en 14 weken al ontstaan.

Nog een andere oorzaak voor rugpijn is een blaasontsteking. Dit komt veel voor bij zwangere vrouwen. Bij een blaasontsteking heb je last van de blaas, voelbaar als lage buikpijn. Ook kan er rugpijn ontstaan, voornamelijk laag in de rug. Daarnaast zijn er klachten als veel moeten plassen, kleine beetjes plassen en pijn bij het plassen. De huisarts schrijft een antibioticakuur voor.

Darmen

Je kan aardig last krijgen van je darmen. Vaak krijg je te maken met een verstopping waardoor de stoelgang zeer moeilijk op gang komt. Dit kan pijnlijk zijn. De oorzaak voor deze verstopping is het trager werken van de darmen onder invloed van zwangerschapshormonen. Drink voldoende water en zorg voor vezelrijke voeding. Hiermee zullen de klachten sneller opgelost zijn doordat de darmen gestimuleerd worden in hun werking. Eventueel kan je roosvicee laxo innemen. Blijf je last houden van buikpijn en verstopping ga dan langs de huisarts. Deze kan eventueel een laxeermiddel voorschrijven. Begin niet zelf zomaar aan laxeermiddelen, niet ieder middel is even veilig in te nemen. De huisarts weet welk middel het beste is. Soms is een doorverwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.