10 tips om gezonder te eten met je gezin

Wil je gezonder eten met je gezin? Probeer deze tips om stap voor stap naar een gezondere levensstijl te gaan:

 1. Maak het leuk voor de kinderen om nieuwe groenten en fruit te proberen
  Laat je kinderen iedere week een nieuwe groente- of fruitsoort uitkiezen en kijk samen hoe je deze het beste kunt eten en wat je er allemaal mee kunt maken.

 

 1. Vervang witbrood, witte rijst een witte pasta door volkoren granen
  Kies je in de winkel voor volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, dan krijgt je hele gezin meer gezonde koolhydraten binnen. Omdat veel mensen gevoelig zijn voor gluten zonder het te weten, kun je het beste kiezen voor brood en pasta van glutenvrije granen, zoals teff, haver, boekweit en quinoa.
 1. Gebruik gezonde vetten
  Laat margarine en bewerkte bak- en braadproducten staan. Gebruik olijfolie en lijnzaadolie voor salades en andere koude gerechten en bak met kokosolie of boter of ghee van grasgevoerde dieren. Gezonde vetten leveren essentiële vetzuren en zijn vrij van ongezonde transvetten.

 

 1. Haal je eiwitten uit gezonde eiwitbronnen
  Kip, bonen en wilde of biologische gekweekte vis zijn de gezondste eiwitbronnen voor jou en je gezin. Houd je van rood vlees? Kies dan onbewerkt, biologisch, grasgevoerd en E-nummer vrij vlees. Eet rood vlees sowieso niet te vaak en houd de porties klein. Bovendien helpen ze je als je wilt afvallen bij je buik.

 

 1. Kies voor vette vissoorten met gezonde omega-3 vetzuren
  Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld wild gevangen zalm, makreel, sardines, ansjovis en haring.

 

 1. Haal vers fruit en verse groenten in huis
  Zorg dat je altijd vers fruit en verse groenten klaar hebt staan. Dan kiezen je gezinsleden eerder hiervoor dan voor ongezonde tussendoortjes, zoals chips, koek en snoep. Kersen zijn bijvoorbeeld heel gezond en geneeskrachtig.

 

 1. Neem een handvol ongebrande, ongezouten noten als snack
  Rauwe noten zitten vol gezonde vetten en geven je lange tijd een verzadigd gevoel.

 

 1. Lees de etiketten
  Kies voedingsmiddelen die natuurlijke vitamines, mineralen en vezels leveren en die juist weinig suikers en transvet bevatten. Transvet kun je herkennen aan de volgende benamingen:
 • Gehard plantaardig vet
 • Gehydrogeneerde plantaardige olie

 

 1. Vermijd sneaky natriumbommen
  Het meeste zout dat we binnenkrijgen, komt van bewerkte voedingsmiddelen en voeding in restaurants. Kook dus liever zelf, dan kun je zelf bepalen hoeveel zout je aan het eten toevoegt. Houd je aan de richtlijn van maximaal 6 gram zout per dag voor volwassenen en de volgende hoeveelheden zout per dag voor kinderen:
 • 0-6 maanden: minder dan 1 gram
 • 7-12 maanden: 1 gram
 • 1-3 jaar: 3 gram
 • 4-6 jaar: 4 gram
 • 7-10 jaar: 5 gram
 • Vanaf 10 jaar 6 gram

Om je zoutinname te beperken, kies je het beste voor verse en gedroogde kruiden en specerijen om gerechten op smaak te brengen. Ook een beetje citroensap geeft je maaltijd smaak.

 

10. Help je kinderen om gezonde eetgewoonten aan te leren
Je kinderen hebben er hun hele leven profijt als je hen gezonde leefgewoonten aanleert. Dat doe je door zelf het goede voorbeeld te geven, van gezond eten een feestje te maken en je hele gezin bij de leefstijlverandering te betrekken.

Welke tips ga jij uitproberen om gezonder te eten met je gezin? Deel het hieronder in de reacties!


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.