10 manieren om niet zwanger te raken uit oude tijden

Tegenwoordig zijn er vele manieren om niet zwanger te raken. Hiervoor ga je naar de drogist of de huisarts. Maar hoe zorgde men er vroeger voor dat men niet zwanger werd? In veel gevallen was er geen keus: dit verklaart ook waarom er vroeger zulke grote gezinnen bestonden. Dit had enerzijds met het geloof te maken en anderzijds met de beperkte mogelijkheden om een zwangerschap te voorkomen. Toch werden er een aantal creatieve oplossingen bedacht. Niet allemaal goed voor de gezondheid, tegenwoordig weten we wel beter. Waarschuwing: probeer de volgende methoden thuis niet uit.
Katoenen middelen

In de periode dat de slavernij hoogtij voerde was het heel normaal om op katoenplanten te kauwen. Dit zou een zwangerschap moeten voorkomen. Ook werd katoen gemixt met honing en de schors van de acaciaboom. Dit werd dan ingebracht en moest de vrouw beschermen tegen een zwangerschap. Mocht je toch zwanger raken, dan kon katoen altijd gebruikt worden om babykleertjes van te maken.

Darmen van dieren

De voorloper van het huidige rubbertje: darmen van dieren. Vooral de darmen van schapen, varkens en koeien werden gebruikt. Eerst werden ze leeggemaakt (logisch, er moet wel ruimte over zijn voor iets heel anders). De darmen werden vooraf schoongemaakt met lauwe melk. Net als andere middeltjes werkte ook dit niet.

Ballen van de wezel

De wezels of marters hadden het niet gemakkelijk tijdens de middeleeuwen. Hun ballen werden gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Deze balletjes werden ingepoederd en als douche bij de vrouw gebruikt. En zoals met vele middelen uit die tijd was de vrouw weer het slachtoffer.

Poep van de krokodil

In het oude Egypte geloofde men dat krokodillenpoep een zwangerschap kon voorkomen. Uiteraard was nu ook weer de vrouw het slachtoffer, want het werd bij haar ingebracht. Effectief? De kans op een zwangerschap was net zo groot als zonder die poep, maar het geloof was toch sterker. En ondanks al die inwendige poep werd er soms toch een prachtig (blank) kindje geboren.

Citroenen en sponsen

Vrouwen hadden het toch maar zwaar te verduren. Een ander bekend middel wat het instoppen van een spons gedrenkt in citroensap. De spons hielden de zaadjes tegen, het citroensap zou ze moe moeten maken.
Cola is om te drinken

Dat cola een agressief goedje is, dat wisten we al. Het breekt kalk af en verwijderd roest. In de jaren ’50 en ’60 van de 20e eeuw werd het ook gebruikt om zwangerschappen te voorkomen. Beter gezegd: om zaadjes te doden. In 2008 werd hier onderzoek naar gedaan en wat bleek? Cola is inderdaad in staat om de zaadjes te doden. Of het ook prettig aanvoelt is weer een andere zaak.

Wilde peen

Na een wilde nacht werkte wilde peen goed. Deze plant verhindert een innesteling, waardoor een eventuele zwangerschap wordt afgebroken. Binnen 8 uur moesten de zaden van deze plant ingebracht worden. Vrouwen konden er behoorlijk ziek van worden en leken aan vergiftigingsverschijnselen te leiden. Niet doen dus.

Granaatappel

Ruim 2.000 jaar voor Christus was een kegeltje gemaakt van granaatappel een populair middel om een zwangerschap te voorkomen. Granaatappels bevatten oestrogeen en voorkomen daarmee een eisprong. Men was toen toch al redelijk vindingrijk.

Het water van de smid

De smid werkte met veel metalen. Denk hierbij aan de hoefsmid (paarden hoefijzers) of een smid die gereedschap maakte. Metaal werd vaak afgekoeld in water, waarbij het water allerlei giftige stoffen bevatte. Vrouwen moesten dit water drinken om niet zwanger te worden. Op een negatieve manier effectief, want door vergiftiging, nierfalen en ander ernstige gezondheidsklachten zat een zwangerschap er even niet in.

Kwik drinken

We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar in de oudheid werd kwik gedronken om een zwangerschap te voorkomen. Kwik werd gezien als een aanvulling op de medische wereld en veel vrouwen dronken het. Een zwangerschap bleef weliswaar uit, maar het zeer giftige metaal zorgde ook voor uitval van diverse organen en uiteindelijk zelfs de dood.

Conclusie: De middeleeuwen, het oude Egypte, de Grieken, de indianen, de slavernij, de Romeinen. Het maakte niet uit in welke periode je leefde, er werd altijd wel een manier gevonden om niet zwanger te raken. Vrouwen waren hier vaak het slachtoffer van. Alleen de veilige methoden werden op mannen toegepast. Gezegd moet worden dat men in die tijden niet op de hoogte was van de gevaren van deze methoden. Daar kwam men pas later achter, toen het voor veel vrouwen al te laat was.

 

Bronnen en meer informatie:
http://www.alletop10lijstjes.nl/ bizarre-anticonceptie/
http://www.bluediamondcondom.nl/ De-Geschiedenis- van-Voorbehoedsmiddelen

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.