Je bent 1 dag overtijd & negatieve test

Je bent 1 dag overtijd. Kun je dan al testen? Ja hoor, dat is zeker mogelijk. De uitslag: een licht streepje of negatieve test. Ben je nu zwanger of niet? In dit artikel meer over de overtijd symptomen en wanneer je kunt testen.Menstruele cyclus en overtijd zijn

Wanneer ben je een dag overtijd? Om hier achter te komen, heb je inzicht in je menstruele cyclus nodig. De cyclusduur verschilt per vrouw Gemiddeld komt dit op 28 dagen uit. Zo ziet een gemiddelde cyclus eruit:

 • Dag 1 – 5: menstruatie
 • Dag 14: ovulatie ( eisprong)
 • Dag 28: geen menstruatie
 • Dag 29: begin menstruatie

Dag 29 wordt dan dag 1 van je nieuwe cyclus. De cyclusduur kan ergens tussen de 21 en 35 dagen liggen. Stel dat jouw cyclus normaal gesproken 28 dagen duurt. Op dag 29 ben je nog steeds niet ongesteld: je bent officieel overtijd.

Symptomen zwangerschap: vroege zwangerschaps verschijnselen

Waar herken je een zwangerschap aan? Bij 1 dag overtijd heb je eigenlijk nog niet echt zwangerschapsverschijnselen. Mocht dit wel het geval zijn, dan heb je mogelijk last van een van de volgende symptomen:

 • Opgeblazen gevoel
 • Hoofdpijn
 • Uitblijven van de menstruatie
 • Menstruatie achtige buikpijn
 • Misselijkheid

Bovenstaande symptomen worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon wordt direct na de innesteling door het embryo geproduceerd. HCG is belangrijk omdat het de zwangerschap in stand houdt. Daarnaast stuurt het de groei van het embryo aan.

Wist je dat een zwangerschapstest gebaseerd is op dit hormoon? Zo kom je erachter of je zwanger bent (of niet).

1 dag overtijd en test negatief

Heb je al een zwangerschapstest in huis? Er zijn twee verschillende soorten zwangerschapstesten:

 1. Standaard zwangerschapstest
 2. Vroege zwangerschapstest

De vroege zwangerschapstest is veel gevoeliger dan de normale versie. Een vroege zwangerschapstest kun je dan ook al enkele dagen voor de verwachte menstruatie doen. Best handig wanneer je niet lang kan wachten. Nadeel is dat de uitslag niet 100% betrouwbaar is. Het komt namelijk in de helft van alle prille zwangerschappen voor dat deze wordt afgebroken. Hier merk je in veel gevallen niets van, omdat dit op hetzelfde moment als jouw verwachte menstruatie gebeurt. Overtijd, doe dan eerst een test:

Bekijk alle zwangerschapstesten

Bestel een vroege zwangerschapstest

Het is belangrijk om de test goed uit te voeren. Ter controle verschijnt er een streepje in het controlevenster. Gebruik je een dipstick test, dan verschijnt er een streepje bij de letter c. Ben je zwanger dan zie je altijd een tweede streepje verschijnen. Een dag overtijd en test negatief? Je kunt nog steeds zwanger zijn. Mogelijk heeft de innesteling later plaatsgevonden dan je denkt. Doe over twee dagen opnieuw een test.

Waarom 2 dagen tussen twee testen? Mocht je niet zwanger zijn, dan komt de menstruatie alsnog. In veel gevallen is dit een tot twee dagen later.2x per dag testen

Ben jij iemand die niet kan wachten met testen? Sommige vrouwen testen tweemaal per dag. Heeft dit zin? In sommige gevallen wel. Heb je bij de eerste test waterige urine gebruikt of was het controlestreep niet zichtbaar? In dit geval is de uitslag mogelijk vals negatief. We raden aan om opnieuw te testen. In alle andere gevallen heeft het geen zin om 2x per dag te testen. Tenzij je het zelf leuk vindt.

Overtijd en een licht streepje op de test zichtbaar

Je bent over tijd. Licht streepje op de zwangerschapstest zichtbaar? De uitslag is positief: je bent zwanger. Het maakt hierbij niet uit of het om een licht of donker streepje gaat. Controleer wel even of de controlestreep zichtbaar is. Ontbreekt deze, dan is de uitslag niet geldig.

Bij een dag overtijd en een licht streepje hoef je nog niets te doen. Pas rond vier – zes weken zwangerschap maak je een afspraak met de verloskundige.

Bruine afscheiding of witte afscheiding

Soms heb je last van afscheiding of slijmverlies. Er zijn twee mogelijkheden:

 • 1 dag overtijd bruine afscheiding
 • 1 dag overtijd witte afscheiding

Wat heeft dit te betekenen? Witte afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd. Dit komt bij iedere vrouw voor, bij de een wat meer dan bij de ander. Daarnaast wordt deze afscheiding beïnvloed door de menstruele cyclus. Tijdens de vruchtbare dagen heb je meer last van een heldere en waterige afscheiding. Rond de menstruatie is dit wit, dik en korrelig. Ben je zwanger, dan heb je mogelijk last van meer witte afscheiding. Een dag overtijd en witte afscheiding dat meer is dan normaal? Doe eens een zwangerschapstest.

Wat betekent een dag overtijd bruine afscheiding? Bij een bruine afscheiding heb je te maken met oud bloedverlies. Dit zie je vaak vlak voor een menstruatie optreden, maar ook na een innesteling. Ben je overtijd en heb je last van bruin bloedverlies? Wacht nog een dag. Blijft de menstruatie uit, doe dan een zwangerschapstest.

Wat je nog meer moet weten

We kunnen ons voorstellen dat je bij overtijd een beetje gespannen wordt. Ben je zwanger of niet? Dit weet je alleen wanneer je een zwangerschapstest doet. Houd je niet vast aan symptomen als misselijkheid, hoofdpijn of rommelende darmen. Deze symptomen kunnen bij een zwangerschap horen, maar net zo goed door stress en spanning veroorzaakt zijn. Ga ook niet uit van andermans symptomen tijdens een zwangerschap: iedere zwangerschap is anders.

Ben jij een dag overtijd en heb je nog vragen hierover? Hieronder kun je een reactie achterlaten.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*